stay informed

Gids: de juiste aanpak voor wandtegels

wandtegels glanzend

We krijgen heel wat vragen te verwerken als het op wandtegels aankomt. Gebruik deze gids als een snelcursus, zodat je makkelijker een keuze kan maken.

Is een volledige tegelwand aangeraden?

Veel mensen weten niet goed tot waar hun tegelwand moet reiken. Zo wordt er vaak gekozen om tot een beperkte hoogte te betegelen en de overblijvende ruimte te schilderen. Vroeger was het vanzelfsprekend dat een badkamer volledig van tegels werd voorzien, maar nu is dat steeds minder het geval.

Toch heeft het heel wat praktische voordelen om hier wél voor te kiezen. Je materialen worden immers niet alleen aangetast door het water zelf, bijvoorbeeld in de doucheruimte, maar ook door de waterdamp. Zelfs als je kiest voor waterwerende verf, zal regelmatig herschilderen een noodzaak zijn.

keramische betonlook tegels

 

Hoe kies ik voor een moderne wandbekleding?

Accentwanden raken al stilaan ingeburgerd: voor de muur waar de televisie geplaatst wordt, of juist de achterwand bij het toilet. Om voor een unieke uitstraling te zorgen, kan je kiezen voor gewaagde combinaties en speelse effecten.

Zo zijn combinaties van hout-, beton- en natuursteenimitaties een verrassend goede keuze. Vaak is er enige terughoudendheid om deze verschillende stijlen samen te gooien, maar dankzij het juiste evenwicht kan dit echte klasse uitstralen. Denk maar eens aan een moderne badkamer met de vloer en een wand in betonlook: kies voor enkele accenten in natuursteen om het koele en strakke effect door een warm en gezellig gevoel te vervangen.

 

Mozaïeken en decoratietegels kunnen ook een belangrijk verschil maken. Je vindt mozaïek in verschillende afwerkingen, zoals een glanzende of matte finish, zodat je hier volledig je eigen stijl mee kwijt kan.

mozaïek badkamer

 

Ook het gebruik van een kleurrijke tegelstrook kan niet alleen voor een eyecatcher zorgen, maar kan daarnaast visueel meer ruimte creëren. Hoe dan ook zijn er tal van opties, die je onder meer kan ontdekken in dit artikel over 3D-tegels.

3d-tegels badkamer

 

Hoe zorg ik met behulp van wandtegels voor optische effecten?

Op basis van formaten

Lange, smalle wandtegels zorgen voor een gezellig effect. Het plafond gaat er langer uitzien en de muren worden verbreed. Vooral in de badkamer draagt dit bij aan een knus gevoel.

Als je een vierkante tegel gebruikt op de vloer en deze doortrekt op de muren, zal je ook een extra hoog plafond creëren en zullen de verschillende muren er ongeveer even lang uitzien. Dit is dus een interessant gegeven in een smallere kamer.

Er wordt vaak verondersteld dat kleine ruimtes om kleine tegels vragen. Dat klopt helemaal niet, want grote tegels passen juist perfect bij kleine ruimtes! Er zijn wel grenzen aan. Zo zal een tegel van 1 meter 60 op 3 meter 20 misschien inderdaad wat overdreven zijn, maar 30 op 60 centimeter is een perfect normale tot zelfs eerder kleine maat aan het worden voor een wandtegel in een kleinere ruimte. Je staat versteld wat bijvoorbeeld een 40x80 of 30x90 formaat optisch doet in een kleinere ruimte. Denk hierbij maar eens aan een douche waarbij je geen of weinig dwarsvoegen meer hebt. Het resultaat is niet alleen mooi en verruimend maar tegelijk ook praktisch naar onderhoud toe..

Op basis van kleur en structuur

Witte tegels maken een ruimte helder, terwijl donkere kleuren iets meer licht gaan absorberen. Vaak is dit een reden om donkere tegels af te schrijven, terwijl dit perfect gecompenseerd kan worden met behulp van goede verlichting.

Op een glad oppervlak komt een kleur helderder naar voren dan op een ruw oppervlak. Dat komt omdat de schaduwen op een ongelijke structuur de kleur verdonkeren.

Ten slotte zijn er ook nog de effecten van glanzende en matte tegels. Glanzende wandtegels weerkaatsen tegenoverstaande muren, waardoor de ruimte optisch groter lijkt. Ook geeft een glanzende afwerking vaak een heel ander cachet aan de ruimte waardoor deze tegel zeker het overwegen waard is.

Welke praktische aspecten mag ik zeker niet uit het oog verliezen?

Schenk voldoende aandacht aan de voorbereiding van je muur. Keramische tegels kunnen op zowat elk vaste en stevige oppervlakte gebruikt worden. Van gips tot cement, het belangrijkste element is de lijm. Kies zeker voor een stevige lijm die de juiste hechting kan garanderen. In dit geval is het zelfs mogelijk om tegels op metaal, hout of bovenop oude tegels te plaatsen. Het enige materiaal dat echt afgeraden wordt als basis, is glasvezel.

Kies je ervoor om over gips of cement te tegelen? Zorg er dan voor dat je kleine onregelmatigheden en putjes op voorhand dicht, zodat het een mooi, glad oppervlak wordt.

Wanneer je op een geschilderd oppervlak werkt, is het belangrijk om losse en afbladderende verf op voorhand te verwijderen. Laat na de behandeling de oppervlakte ook voldoende drogen en behandel de muren zeker eerst met een voorstrijkmiddel of primer voor een optimale hechting van de lijm.

juiste lijm om tegels te bevestigen

 

Vocht is altijd een grote vijand! Daarom raden we ook aan om wandtegels in een natte ruimte, bijvoorbeeld de douche, te voorzien van een waterdichtingsmat of coating achter de tegels.

Ten slotte geven we nog graag de tip mee om je voegkleur in combinatie met de wandtegels bij voorkeur vrij licht te houden. Dit gaat de ruimte terug een beetje opklaren en frisser maken.

Klaar om die wandtegel te kiezen?

Nu weet je op welke zaken je zeker moet letten als je op zoek gaat naar een wandtegel. Al maakt dat de keuze er niet meteen makkelijker op! Maak gerust een afspraak en één van onze experts helpt u graag verder in de toonzaal!

Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelPin it